poniedziałek, 4 listopada 2013

SAŁATKA ZE ŚWIEŻYMI FIGAMI

Uwielbiam świeże figi! Najlepiej prosto z drzewa - udało mi się kiedyś takich spróbować podczas podróży po Grecji...
Świetnie smakują zapiekane pod kozim serem, z dodatkiem rozmarynu i truflowego miodu. Ale to innym razem, dziś sałatka.
Składniki:
mix sałat
3 dojrzałe figi
3 plasterki szynki serrano
1 kulka mozarelli
avocado
pół cytryny
salsa balsamiczna
Przygotowanie:
Sałatę płuczemy, osuszamy, układamy na półmisku. Avocado myjemy, obieramy, kroimy w półplasterki, skrapiamy sokiem z cytryny (żeby nie ściemniało). Półplasterki układamy na sałacie, a na nich plasterki mozarelli. Na mozarelli plasterki fig. Szynkę rwiemy na małe kawałki i też układamy na sałacie, tam gdzie jest wolne miejsce. Całość polewamy salsą balsamiczną lub mocno zredukowanym octem balsamicznym. 
Uczta dla oczu i podniebienia, smacznego! 


Pomysł na takie zestawienie składników znalazłam na blogu kulinarnyJa.pl. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz