czwartek, 8 sierpnia 2013

NARESZCIE PORZĄDNA GULASZOWA

Nareszcie udało nam się znaleźć miejsce, gdzie można smacznie zjeść. Restauracja Senator na rynku starego miasta w Eger. W karcie znaleźliśmy wiele wykwintnych dań, raczej europejskich niż węgierskich, ale pośród nich znalazło się kilka perełek:) np. węgierska gulaszowa - pyszna!
Wołowe mięsko było mięciutkie, do tego ziemniaki i kluseczki. Świetnie doprawiona. Słodkiej papryki nie brakowało, co widać po kolorze zupy. 
Jak tylko zrobi się chłodniej na 100 % taką ugotuję:))
W Senatorze zjedliśmy jeszcze węgierskie wędliny - pikantne kiełbasy, dojrzewające szynki, pastę z gęsich wątróbek.
Zauważyłam, że gęsia wątróbka pojawia się w tutejszej kuchni dość często. Zazwyczaj jako dodatek.
Tu gotowane w mundurku ziemniaczki, gęsia wątróbka zawinięta w boczek i soczysta pierś z kurczaka, na śmietanie i pysznym sosie.
Wszystko oczywiście popiliśmy "byczą krwią".



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz