piątek, 30 sierpnia 2013

FASZEROWANE BAKŁAŻANY

Czy wiedzieliście, że właściwa nazwa bakłażana to psianka podłużna? Nie brzmi zbyt apetycznie. Ale roślina bardzo smaczna i ładna. Inne nazwy to: oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman.
Na moim stole pojawia się późnym latem/ wczesną jesienią, pełny mięsnego nadzienia, zapieczony pod pleśniowym serkiem.
Składniki:
3 bakłażany (najlepiej tej samej wielkości)
pół kg mielonego mięsa (może być łopatka lub karkówka wieprzowa)
1 jajko
ser typu rokpol
natka pietruszki
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Bakłażany myjemy, rozkrajamy wzdłuż. Nacinamy w kratkę, skrapiamy oliwą z oliwy. Wstawiamy na 20 minut do nagrzanego piekarnika (160 stopni). Jak bakłażany ostygną, delikatnie, żeby nie zrobić dziury, wybieramy wewnętrzną część, tak żeby przy skórce zostało jeszcze około 1 cm miąższu. Środki bakłażana siekamy i dodajemy do mielonego mięsa, mieszamy. Dodajemy surowe jajko, posiekaną natkę, mieszamy, doprawiamy do smaku. Tak przygotowanym mięskiem faszerujemy połówki bakłażanów. Układamy na blaszce, pieczemy w 180 stopniach około godziny. W trakcie pieczenia olewamy wodę, która wypłynie z naszych bakłażanów (tylko ostrożnie, żeby się nie poparzyć). 10 minut przed końcem na wierzchu każdego bakłażana układamy plasterki rokpola (lub innego ulubionego sera) i zapiekamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz