środa, 17 lipca 2013

WUZETKA Z BANANAMI

Dla kochających wuzetki i banany, pomysł na połączenie tych dwóch miłości w jeden deser:-)
Składniki:
6 jajek
150 g cukru
115 g mąki pszennej
25 g kakao
500 ml śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
2-3 banany
słodka herbata do nasączenia
odrobina soku z cytryny
tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z połową cukru (75 g) na jasny, puszysty krem.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Następnie dodać pozostałą część cukru. Dodać krem z żółtek i delikatnie zmiksować (na 1 biegu). Do masy stopniowo dodajemy zmieszaną mąkę z kakao.Gotową masę delikatnie przelać do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 25 minut do tzw. suchego patyczka.Wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do wystygnięcia. Upieczony, zimny biszkopt przecinamy na 2 równe części - wzdłuż oczywiście;-)
Dwie łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej wody, studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy. Dosładzamy cukrem pudrem i wlewamy przestudzoną żelatynę, bardzo delikatnie mieszamy. Banany obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
Dolny blat nasączamy połową herbaty, pokrywamy bitą śmietaną wymieszaną z bananami. Przykrywamy drugim blatem i nasączamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch ciasta, schładzamy i zjadamy:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz