czwartek, 4 lipca 2013

FASOLKA INACZEJ

W ostatni weekend robiłam ją aż dwa razy. Jest alternatywą dla fasolki podawanej z bułką tartą. Pyszna, zwłaszcza na ciepło. 
Składniki:
1 kg zielonej fasolki szparagowej
8-10 dkg orzechów włoskich
5 dkg masła
3 łyżki octu balsamicznego
2-3 ząbki czosnku
sól
Przygotowanie:
Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki, wrzucamy na osoloną wodę.
Gotujemy, ale tak żeby była delikatnie chrupiąca, określenie półtwardo może mieć tu zastosowanie:-)
Odcedzamy. Na patelni roztapiamy masło. Cieniutko pokrojony czosnek wrzucamy  na patelnię, pilnujemy, żeby się nie spalił. Dorzucamy drobno pokrojone orzechy, cały czas smażymy na wolnym ogniu. Po chwili dolewamy octu balsamicznego, niech chwilkę odparuje. Do  sosiku dodajemy ugotowaną fasolkę, 3 minutki podsmażamy i mieszamy. I tyle, gotowe, nic tylko zajadać!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz