środa, 24 lipca 2013

MAGICZNE CIASTO CZEKOLADOWE

Znalezione w sieci (chyba na blogu Niebieskiej Pistacji, ale podobno pieką je wszyscy:-)) Ciasto jest niesamowite, po upieczeniu wyraźnie widać dwie warstwy (dolną, ciemniejszą, o konsystencji budyniu i górną, jaśniejszą przypominającą lekki biszkopt). Od siebie dodałam nutelle i owoce.
Składniki:
4 jajka
150 g cukru
1 łyżka wody
125 g masła
70 g mąki pszennej
45 g kakao
szczypta soli
500 ml mleka pełnotłustego
3 łyżki nutelli
owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy 24 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 150 stopni. Masło rozpuszczamy, studzimy (powinno być letnie). Mleko podgrzewamy, ale tylko troszkę. Mieszamy mąkę, kakao i sól. Oddzielamy żółtka od białek.  Żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy wodę. Miksujemy na puszystą masę. Dodajemy masło. Wsypujemy mąkę z kakao, miksujemy. Dolewamy mleko, wciąż miksujemy. Z białek robimy pianę. Dodajemy ją do masy. Delikatnie mieszamy, taż żeby połączyły się wszystkie składniki. Przelewamy do tortownicy (absolutnie nie należy przejmować się konsystencją lub jej brakiem, masa jest mega rzadka, przypomina troszkę kakao do picia). Pieczemy 50 minut, z termoobiegiem. Studzimy. smarujemy nutellą i dekorujemy owocami. Pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz