sobota, 28 lipca 2012

SMALCZYK
Coś dla prawdziwych facetów i tej części  żeńskiej populacji, która głośno potrafi się przyznać, że jada smalec.
Tym razem leniwy, bo bardzo nie chciało mi się kroić, czyli słonina i boczuś zmielone. 
1 kg słoniny, pół kilograma chudego boczku, 4 duże cebule, 3 ząbki czosnku, majeranek, sól, pieprz.
Słoninę z boczkiem topimy w garnku, jak nabierze złocistego koloru dodajemy drobno pokrojoną cebulę, dusimy aż zmięknie. Dodajemy majeranku, sporo soli i pieprzu oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Jeszcze chwilę gotujemy i gotowe. Jak przestygnie przelewamy w słoiki, do miseczek.
Nie zapomnijcie 3 dni wcześniej nastawić ogórki małosolne.
Stworzą ze smalcem idealny duet:-) SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz