niedziela, 22 lipca 2012

DOMOWA PIZZUNIA
To dobry pomysł na imprezkę i nakarmienie większej ilości osób.
Trzeba pamiętać o włączeniu piekarnika minimum godzinę przed pierwszą pizzą (temperatura na maxa, góra - dół). Taka mega fajnie upieczona wychodzi dopiero trzecia.
Dodatki oczywiście wg uznania i co kto lubi. U nas najlepiej schodzi supreme:-)
Moim hitem jest pizza z szynką, karczochami i niebieskim serem pleśniowym.
Przepis na ciasto (1 kulka, ale 2 placki)
30 dkg mąki, 2 dgk drożdży, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, 200 ml wody mineralnej niegazowanej
W garnuszku podgrzewamy 100 ml wody, rozpuszczamy drożdże i dodajemy cukier. Rozczyn wlewamy do mąki, dodajemy resztę wody, sól i oliwę z oliwek. Dokładnie wyrabiamy, aż ciasto zrobi się gładkie.
Następnie kilkakrotnie rzucamy nim o blat. Formujemy kulkę, wkładamy do miski, nakrywany ściereczką i odstawiamy na pól godzinki, żeby wyrosło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz