wtorek, 2 grudnia 2014

ŚLEDŹ W OLEJU Z CEBULKĄ I CZERWONYM PIEPRZEM

Już grudzień i czas zacząć myśleć o świątecznych potrawach.
Proponuję łatwego w przygotowaniu śledzia z dodatkiem czerwonego pieprzu.
Wikipedia tak mówi o czerwonym pieprzu:
"Pieprz czerwony – nazwa używana jako potoczne określenie wielu różnych przypraw, m.in.: owoców Schinus terebinthifolius (tzw. "brazylijskiego drzewa pieprzowego") i Schinus molle (tzw. "peruwiańskiego drzewa pieprzowego"), zwanych też ziarnami schinusowymi. Owoce te mają czerwonofioletową, kruchą otoczkę i używane są jako zamiennik pieprzu czarnego, do którego podobne są wielkością i smakiem".


Składniki:
1 kg filetów śledziowych
3 średnie cebule
2 łyżki czerwonego pieprzu
olej
Przygotowanie:
Filety płuczemy w zimnej wodzie, następnie zalewamy je zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin, żeby się odmoczyły z nadmiaru soli. 
Filety kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę drobno siekamy, dodajemy do śledzi, zalewamy olejem. Dodajemy pieprz i odstawiamy na 24 godziny, żeby smaki się połączyły. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz