piątek, 19 grudnia 2014

PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Mili, Święta za pasem. Wigilia nie może odbyć się bez czerwonego barszczu. Pytanie tylko co do niego podać? Ja proponuję krucho-drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami.
Można przygotować je 1-2 dni wcześniej, a później tylko odgrzać.
Składniki:
ciasto
350 g mąki
1 jajko
kostka margaryny
6 dkg drożdży
8 łyżek mleka
1,5 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
farsz
1,5 kg kiszonej kapusty
2 garści suszonych grzybów
pieprz
Przygotowanie:
Kapustę wrzucamy do garnka lub do głębokiej patelni, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Grzyby gotujemy w małej ilości wody. Wodę z grzybów wlewamy do kapusty. Grzyby drobno siekamy i dodajemy do kapusty, dusimy kolejne 15 minut, doprawiamy pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia.
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w dużej misce i zagniatamy.
Odkrawamy po kawałku i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na tak przygotowany placek nakładamy farsz z kapusty i zwijamy w rulon (na zakładkę). Kroimy na mniejsze porcje i układamy na blaszce, smarujemy rozbełtanym jajkiem, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, około 20 minut, aż się zarumienią:-)
Pycha! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz