środa, 10 grudnia 2014

PIERNICZKI LAST MINUTE

Dla tych, którzy przygotowania do Świąt zaczną w ostatniej chwili, ten przepis będzie idealny.
Ciasto nie musi leżakować, ani dojrzewać - wystarczy je zagnieść i już.
Dziecinnie łatwe - moja dziewięcioletnia córka doskonale sobie z tym przepisem poradziła i sama napiekła pierniczków.

Składniki:
500 g mąki pszennej
120 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
200 g miodu
2 łyżki kakao
1 jajko
1 łyżeczka sody
2 łyżki przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy/wsypujemy do miski, starannie zagniatamy.
Wałkujemy na grubość około 3 milimetrów (w razie potrzeby podsypujemy mąką), wycinamy ulubione kształty i pieczemy w 180 stopniach prze około 8 minut. Prosto z pieca są chrupiące, ale pozostawione na kuchennym blacie szybko miękną, już na drugi dzień są idealne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz