środa, 16 kwietnia 2014

SZYBKI MAZUREK

Mili, dla tych co nie mają czasu, albo im się nie chce ;-) podsyłam przepis na szybkiego mazurka.

Składniki:
35 dkg mąki tortowej
10 dkg cukru pudru
20 dkg masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 żółtka
1 puszka masy krówkowej
1 szklanka ulubionych bakalii ( u mnie: śliwki, morele, żurawina, płatki migdałów)
Przygotowanie:
Mąkę, masło, cukier, żółtka i śmietanę, wkładamy do miski i zagniatamy - tak przygotowane ciasto wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Prostokątną blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. 3/4 ciasta rozkładamy na dnie blaszki. Z pozostałej części robimy rant mazurka - można zwinąć wałeczek lub użyć miniforemki i powycinać listki lub kwiatuszki, a następnie ułożyć z nich brzeg, tak żeby nachodziły na siebie. Ciasto pieczemy 20 minut w 200 stopniach, gdy przestygnie smarujemy masą krówkową/ kajmakiem ( w tym miejscu pragnę przypomnieć, że najlepszy kajmak jaki jadłam produkuje firma POLDER), następnie posypujemy bakaliami i gotowe.
Prawda, że szybko? Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz