poniedziałek, 10 listopada 2014

BATONY OWSIANO-BANANOWE Z CZEKOLADĄ

Bezmączne batony z płatków owsianych  i bananów, a do tego polane czekoladą...
 Dziecinnie proste - moja córka przygotowała je wczoraj praktycznie samodzielnie, ja tylko wstawiłam blachę do piekarnika. 
Są pyszne!!! 
Składniki:
3 średniej wielkości banany
180 g masła
100 g cukru trzcinowego
270 g płatków owsianych
3 łyżeczki miodu
50 g rodzynek
50 g migdałów
1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30-36% tłuszczu
150 g gorzkiej czekolady 45% kakao
Przygotowanie:
Banany obieramy ze skórki i blendujemy na gładką masę. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i miodem. Migdały siekamy. 
Banany mieszamy z rozpuszczonym masłem, dodajemy płatki, migdały i rodzynki, dokładnie mieszamy. Do silikonowej, okrągłej blaszki o średnicy 27 cm wykładamy naszą masę i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy ciasto wystygnie dokładnie smarujemy je polewą. Polewę przygotowujemy w kąpieli wodnej - do rondelka wlewamy wodę i podgrzewamy, na rondelku stawiamy metalową miskę, wlewamy do niej śmietankę i wrzucamy czekoladę, podgrzewamy i mieszamy do momentu połączenia się składników i powstania jednolitej masy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz