niedziela, 9 listopada 2014

BABA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM

Najlepiej smakuje odsmażana, zrumieniona na złoty kolor.. Mój mąż, dodatkowo,  lubi polać ją sosem czosnkowym. No ale, żeby móc ją odsmażyć, trzeba najpierw ją upiec :-)
Składniki:
2 kg ziemniaków
1 cebula
0,5 kg surowego boczku
5 łyżek mąki pszennej lub  w wersji bezglutenowej ziemniaczanej
3 jajka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Boczek kroimy  w drobną kostkę i podsmażamy.
Ziemniaki, cebulę obieramy myjemy, następnie trzemy  na drobnej tarce.
Do utartych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, przyprawy (soli około łyżeczkę, czubatą), porządnie mieszamy. Na końcu dodajemy skwarki z boczku wraz z wytopionym tłuszczem i jeszcze raz mieszamy.
Dwie formy keksówki lub podłużne naczynia żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy około 1,5 godziny w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. 
Możemy jeść świeżoupieczoną babkę lub odsmażyć ją następnego dnia, na oleju, na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz