Najlepiej smakuje odsmażana, zrumieniona na złoty kolor.. Mój mąż, dodatkowo, lubi polać ją sosem czosnkowym. No ale, żeby móc ją odsmażyć, trzeba najpierw ją upiec :-)
Składniki:
2 kg ziemniaków
1 cebula
0,5 kg surowego boczku
5 łyżek mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej ziemniaczanej
3 jajka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy.
Ziemniaki, cebulę obieramy myjemy, następnie trzemy na drobnej tarce.
Do utartych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, przyprawy (soli około łyżeczkę, czubatą), porządnie mieszamy. Na końcu dodajemy skwarki z boczku wraz z wytopionym tłuszczem i jeszcze raz mieszamy.
Dwie formy keksówki lub podłużne naczynia żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy około 1,5 godziny w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Możemy jeść świeżoupieczoną babkę lub odsmażyć ją następnego dnia, na oleju, na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz