wtorek, 9 kwietnia 2013

CIASTO Z ORZESZKAMI
Domownicy, znajomi, praktycznie każdy, kto już kiedyś je jadł uważa je za swoje ulubione ciasto.  Mam je w swoim repertuarze już od kilku ładnych lat, ale dopiero ostatnio zrobiłam zdjęcie. Oto ono - nasze ulubione:)
Składniki:
¾ kostki margaryny
4 łyżki cukru
6 łyżek cukru pudru
krem do karpatki oryginalny
słoik powideł śliwkowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja
2 szklanki mąki
10 dkg orzechów laskowych
kostka masła
½ litra mleka
Przygotowanie:
Mąka, żółtka, margaryna, cukier puder, proszek do pieczenia, zagnieść i podzielić na 2 części.
1 część rozłożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), posmarować powidłami i polać pianą z białka ubitą z 4 łyżkami cukru. Piec około 30 min.
2 część ciasta rozłożyć na blaszce posypać pokrojonymi orzeszkami i piec około 20 min. Krem do karpatki zagotować jak budyń, po wystygnięciu zmiksować z masłem.Przełożyć placki i schować do lodówki. Najlepiej smakuje dwa-trzy dni po upieczeniu, jak nabierze wilgoci. SMACZNEGO!
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz