niedziela, 22 kwietnia 2012

PRAWIE RED VELVET CAKE
Dlaczego prawie? Bo prawie czerwony i przełożony bitą śmietaną zamiast serka.
Napis wykonany własnoręcznie z masy cukierniczej:-)
Ten tort jest naprawdę smaczny, wilgotne ciasto na oleju z kefirem nie wymaga nasączania, a lekko posłodzona bita śmietana sprawia, że możesz zjeść aż dwa kawałki i się nie zasłodzisz:-)

Składniki na ciasto:
2½ szklanki mąki pszennej
1¼ szklanki cukru
1 łyżeczka kakao
szczypta soli
2 duże jajka
1½ szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka kefiru
1 łyżka winnego octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
czerwony barwnik w proszku
Mąkę, kakao, sól i cukier wsypujemy do miski, mieszamy.
W drugiej misce mieszamy jajka z olejem, kefirem i  barwnikiem.
Mokre składniki wlewamy do suchych i delikatnie miksujemy.
Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Powstanie piana, którą dodajemy do ciasta, szybko mieszamy i przelewamy do formy (ja używam silikonowej:-)
Pieczemy w temperaturze 180ºC do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie przecinamy je na dwie równe części, z górnej ścinamy wierzch (i robimy okruszki).
Bita śmietana:
750 ml bardzo zimnej śmietanki kremowej 36%
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki żelatyny
Do 1/4 szklanki gorącej wody wsypujemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, studzimy. Bardzo zimną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie miksujemy  z ostudzoną ale wciąż płynną żelatyną.
Placki przekładamy grubą warstwą bitej śmietany, boki i wierzch też smarujemy. Całość posypujemy okruszkami ciasta. Smacznego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz