poniedziałek, 12 stycznia 2015

CIASTO RAFFAELLO

Czy odpoczęliście już po świątecznym obżarstwie? Czy macie ochotę na coś słodkiego i lubicie raffaello? Jeśli "tak" to przepis dla Was :-) No i nie trzeba włączać piekarnika :-)
Składniki:
pół litra mleka
1 opakowanie kremu do karpatki
1 i 1/4 kostki masła
1/4 szklanki likieru malibu
3 opakowania maślanych herbatników
5 dkg wiórków kokosowych
5 dkg płatków migdałowych
Przygotowanie:
Krem do karpatki gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, studzimy. Zamiast kremu do karpatki możemy użyć dwóch budyni śmietankowych i ugotować je w pół litra mleka. Gdy budynie ostygną dodajemy do nich 1 i 1/4 kostki masła, miksujemy na gładki krem, następnie nie przestając miksować dolewamy likier malibu.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i prażymy na niej wiórki i płatki migdałowe. Uważamy żeby ich nie przypalić - wystarczy, że się delikatnie zezłocą - odstawiamy do wystygnięcia.
Prostokątną blaszkę wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy herbatniki (tak żeby pokryły cały spód) i cienko smarujemy kremem. Układamy kolejną warstwę herbatników, znów smarujemy kremem. Powtarzamy tą czynność jeszcze raz. Herbatniki smarujemy resztą kremu, posypujemy uprażonymi wiórkami i płatkami migdałów. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny i gotowe! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz