Gdybym miała powiedzieć jakiej kaszy nie lubię, to jako pierwszą i jedyną, wymieniłabym kaszę gryczaną. Nie lubię jej z mięsem i sosem, nie przepadam też za kotletami z gryczanej. Gryczana jest po prostu fuuuuuuj.
Ale jakieś 2 tygodnie temu znalazłam formę, w której mi odpowiada i jest pyszna! Sałatka! Aż się wierzyć nie chce :-) Zdjęcia niestety nie ma, bo jest jakaś nie fotogeniczna. Ale zróbcie ją, bardzo polecam!
Składniki:
4 torebki kaszy gryczanej
podwójna wędzona pierś z kurczaka
puszka kukurydzy
1 por
1 mały jogurt grecki
3 łyżki majonezu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy, wysypujemy z woreczków do dużej miski. Dorzucamy odsączoną kukurydzę, drobno pokrojoną pierś z kurczaka. Pora myjemy, przekrajamy wzdłuż na cztery i drobno siekamy, dosypujemy do pozostałych składników, mieszamy. Dodajemy majonez, jogurt, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Możecie jeść od razu!
niedziela, 16 marca 2014
poniedziałek, 3 marca 2014
CIASTKA OWSIANE Z GORZKĄ CZEKOLADĄ
Pyszne, złociste, chrupiące, smaczne, pożywne... I jakie jeszcze? Sprawdźcie sami :-)
Tylko musicie uważać, bo od tych ciasteczek można się uzależnić :-)
Składniki:
1 kostka masła
1 szklanka cukru
1 jajko
1 szklanka mąki
2,5 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 -15 dkg kropek czekoladowych (można też użyć posiekanej czekolady)
Przygotowanie:
Masło zmiksować z cukrem, następnie dodać jajo i znowu zmiksować. Do masy dodać mąkę, płatki i proszek do pieczenia, zmiksować. Na koniec dosypać kropki czekoladowe i wymieszać. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, łyżką nabieramy masę i rozpłaszczamy ją na blaszce. Staramy się, aby ciastka były tej samej, bądź podobnej wielkości. Trzeba pamiętać o odstępach między ciastkami, bo w trakcie pieczenia rosną (jeśli odstępy będą zbyt małe, to ciastka się posklejają, a tego nie chcemy ;-)
Ciastka pieczemy około 15 minut, następnie studzimy.
Zamiast czekolady możemy dodać rodzynki, żurawinę lub orzechy, co kto lubi :-)
Tylko musicie uważać, bo od tych ciasteczek można się uzależnić :-)
Składniki:
1 kostka masła
1 szklanka cukru
1 jajko
1 szklanka mąki
2,5 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 -15 dkg kropek czekoladowych (można też użyć posiekanej czekolady)
Przygotowanie:
Masło zmiksować z cukrem, następnie dodać jajo i znowu zmiksować. Do masy dodać mąkę, płatki i proszek do pieczenia, zmiksować. Na koniec dosypać kropki czekoladowe i wymieszać. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, łyżką nabieramy masę i rozpłaszczamy ją na blaszce. Staramy się, aby ciastka były tej samej, bądź podobnej wielkości. Trzeba pamiętać o odstępach między ciastkami, bo w trakcie pieczenia rosną (jeśli odstępy będą zbyt małe, to ciastka się posklejają, a tego nie chcemy ;-)
Ciastka pieczemy około 15 minut, następnie studzimy.
Zamiast czekolady możemy dodać rodzynki, żurawinę lub orzechy, co kto lubi :-)
piątek, 21 lutego 2014
ZŁOTA RUKOLA
Igrzyska olimpijskie wciąż trwają, a sportowych emocji nie brakuje. Podwójne złoto Kamila, Złota Justyna, no i Bródka :-) Przed nami półfinał z naszymi łyżwiarkami.
Pamiętajcie, że oprócz kibicowania i trzymania kciuków, musicie coś jeść!
Dziś propozycja ciesząca oczy i podniebienie. Sałatka ta świetnie pasuje do wołowych steków (ja wymyśliłam ją przy okazji jedzenia steków z kangura).
Składniki:
1 opakowanie rukoli
1/3 szklanki pestek ze słonecznika
słoiczek marynowanej dyni
sól morska
opcjonalnie oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Rukolę myjemy, osuszamy. Dynię kroimy na cienkie plasterki. A pestki słonecznika prażymy na patelni. Rukolę przekładamy do miski, dorzucamy dynię, pestki słonecznika, polewamy marynatą z dyni. Dodatkowo możemy polać oliwą z oliwek, ale ja tego nie robiłam. Tak naprawdę zależy to od smaku marynaty. Na koniec delikatnie posypałam odrobiną soli morskiej.
Mąż się zachwycił jak spróbował :-)
Pamiętajcie, że oprócz kibicowania i trzymania kciuków, musicie coś jeść!
Dziś propozycja ciesząca oczy i podniebienie. Sałatka ta świetnie pasuje do wołowych steków (ja wymyśliłam ją przy okazji jedzenia steków z kangura).
Składniki:
1 opakowanie rukoli
1/3 szklanki pestek ze słonecznika
słoiczek marynowanej dyni
sól morska
opcjonalnie oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Rukolę myjemy, osuszamy. Dynię kroimy na cienkie plasterki. A pestki słonecznika prażymy na patelni. Rukolę przekładamy do miski, dorzucamy dynię, pestki słonecznika, polewamy marynatą z dyni. Dodatkowo możemy polać oliwą z oliwek, ale ja tego nie robiłam. Tak naprawdę zależy to od smaku marynaty. Na koniec delikatnie posypałam odrobiną soli morskiej.
Mąż się zachwycił jak spróbował :-)
TORTY CDN. :-)
Jedliście kiedyś zupę żółwiową? Ja nie, ale deser z żółwia, to już całkiem co innego ;-)
A jeśli żółw deserowy Wam nie odpowiada, możecie spróbować tortu straciatella. Tym razem w postaci angry birds :-)
Krem straciatella bardzo łatwo przygotować. Wystarczy ubić pół litra kremówki 36% z odrobiną cukru pudru, dodać przygotowaną chwilę wcześniej żelatynę (2 łyżeczki rozpuszczone w 1/4 szklanki wody). Do tak przygotowanej śmietany dodajemy startą na wiórki gorzką czekoladę (około 75 g). Śmietaną przekładamy biszkopt i tort gotowy. Dekorujemy dowolnie bądź wcale :-)
A jeśli żółw deserowy Wam nie odpowiada, możecie spróbować tortu straciatella. Tym razem w postaci angry birds :-)
Krem straciatella bardzo łatwo przygotować. Wystarczy ubić pół litra kremówki 36% z odrobiną cukru pudru, dodać przygotowaną chwilę wcześniej żelatynę (2 łyżeczki rozpuszczone w 1/4 szklanki wody). Do tak przygotowanej śmietany dodajemy startą na wiórki gorzką czekoladę (około 75 g). Śmietaną przekładamy biszkopt i tort gotowy. Dekorujemy dowolnie bądź wcale :-)
czwartek, 20 lutego 2014
TORT CHEESEBURGER
Na specjalne zamówienie mojej ukochanej chrześnicy ( i imienniczki) powstał taki oto tort. W jego wnętrzu krył się kakaowy biszkopt przełożony czekoladową masą z kawałkami czekoladowych wafelków.
Biszkopt można przygotować z tego przepisu http://martakuzminska.blogspot.com/2012/11/pijana-wuzetka-pyszny-kakaowy-biszkopt.html
Składniki na krem:
1,5 kostki masła
200 g gorzkiej czekolady
6 łyżek nutelli
6 wafelków np. princepolo lub góralki
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy nutelle i rozpuszczoną czekoladę. Wafelki siekamy i też dodajemy do masy, delikatnie miksujemy i gotowe!
Możemy też odłożyć trochę masy bez wafelków, można nią posmarować boki tortu i obsypać siekanymi orzechami. Obiecuję, że tort będzie smaczny i ładny :-)
Biszkopt można przygotować z tego przepisu http://martakuzminska.blogspot.com/2012/11/pijana-wuzetka-pyszny-kakaowy-biszkopt.html
Składniki na krem:
1,5 kostki masła
200 g gorzkiej czekolady
6 łyżek nutelli
6 wafelków np. princepolo lub góralki
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy nutelle i rozpuszczoną czekoladę. Wafelki siekamy i też dodajemy do masy, delikatnie miksujemy i gotowe!
Możemy też odłożyć trochę masy bez wafelków, można nią posmarować boki tortu i obsypać siekanymi orzechami. Obiecuję, że tort będzie smaczny i ładny :-)
poniedziałek, 10 lutego 2014
PIELMIENI
Mamy pierwszy złoty medal! Kamil Stoch mistrzem!
Ciekawe co dobrego do jedzenia dają naszym sportowcom w tym Soczi?
Na obiad ucha albo soljanka? A może bliny? Gdybym mogła wybierać, to postawiłabym na pielmieni. Pyszne pierożki z mięsnym, wieprzowo-wołowym farszem. Słowo "pielmiań" oznacza chlebowe ucho i faktycznie oryginalne, syberyjskie pierogi przypominają swym kształtem właśnie uszy.
Ja lepię je zawsze na kształt tradycyjnych, naszych, polskich pierogów i uwielbiam odsmażane.
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki zimnej wody
2 jajka
sól
Składniki na farsz:
4 duże cebule
0,5 kg mięsa wołowego (może być zrazowe)
0,75 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
pieprz, sól
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy jaja, łyżeczkę soli i dolewamy wody. Zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy nakryte ściereczką.
Cebulę obieramy, siekamy, dusimy na oleju, aż się zezłoci i zmięknie. Mięsa mielimy 1 raz, dodajemy cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy jak na pierogi, wycinamy koła, napełniamy farszem i zaklejamy. Pielmieni wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia. Jemy gorące, podane z masłem lub śmietaną, albo jak ja - podsmażone. Gorąco polecam!
Ciekawe co dobrego do jedzenia dają naszym sportowcom w tym Soczi?
Na obiad ucha albo soljanka? A może bliny? Gdybym mogła wybierać, to postawiłabym na pielmieni. Pyszne pierożki z mięsnym, wieprzowo-wołowym farszem. Słowo "pielmiań" oznacza chlebowe ucho i faktycznie oryginalne, syberyjskie pierogi przypominają swym kształtem właśnie uszy.
Ja lepię je zawsze na kształt tradycyjnych, naszych, polskich pierogów i uwielbiam odsmażane.
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki zimnej wody
2 jajka
sól
Składniki na farsz:
4 duże cebule
0,5 kg mięsa wołowego (może być zrazowe)
0,75 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
pieprz, sól
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy jaja, łyżeczkę soli i dolewamy wody. Zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy nakryte ściereczką.
Cebulę obieramy, siekamy, dusimy na oleju, aż się zezłoci i zmięknie. Mięsa mielimy 1 raz, dodajemy cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy jak na pierogi, wycinamy koła, napełniamy farszem i zaklejamy. Pielmieni wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia. Jemy gorące, podane z masłem lub śmietaną, albo jak ja - podsmażone. Gorąco polecam!
środa, 5 lutego 2014
CIASTO MARCHEWKOWE
Najlepsze marchewkowe, jakie kiedykolwiek przyjdzie Wam zjeść. Z tego przepisu korzystam już około 10 lat i nawet nie pamiętam skąd go mam. Satysfakcja gwarantowana :-)
Składniki:
1 i 1/4 szklanki oleju
4 jajka
3 duże marchewki utarte na drobne wiórki
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
10 dkg ulubionych orzechów
10 dkg rodzynek
Polewa: czubata łyżka kakao, 2 łyżki zimnej wody, 5 dkg margaryny, 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę, następnie olej. Na końcu dorzucamy startą marchewkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, posiekane orzechy i rodzynki.
Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy około 1 godziny - sprawdzamy patyczkiem.
Składniki na polewę wrzucamy do małego rondelka i rozpuszczamy, gotujemy chwilkę przez cały czas mieszając. Zawsze polewam gorące ciasto, gorącą polewą. Skutkiem takich działań jest nasączenie ciasta czekoladową polewą, przez co staje się jeszcze smaczniejsze.
W tym przepisie można kurze jajka zastąpić przepiórczymi (4 przepiórcze na 1 kurze), a mąkę pszenną zamienić na orkiszową. Ale ostrzegam: po tej zamianie ciasto robi się nieprzyzwoicie smaczne!
Składniki:
1 i 1/4 szklanki oleju
4 jajka
3 duże marchewki utarte na drobne wiórki
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
10 dkg ulubionych orzechów
10 dkg rodzynek
Polewa: czubata łyżka kakao, 2 łyżki zimnej wody, 5 dkg margaryny, 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę, następnie olej. Na końcu dorzucamy startą marchewkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, posiekane orzechy i rodzynki.
Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy około 1 godziny - sprawdzamy patyczkiem.
Składniki na polewę wrzucamy do małego rondelka i rozpuszczamy, gotujemy chwilkę przez cały czas mieszając. Zawsze polewam gorące ciasto, gorącą polewą. Skutkiem takich działań jest nasączenie ciasta czekoladową polewą, przez co staje się jeszcze smaczniejsze.
W tym przepisie można kurze jajka zastąpić przepiórczymi (4 przepiórcze na 1 kurze), a mąkę pszenną zamienić na orkiszową. Ale ostrzegam: po tej zamianie ciasto robi się nieprzyzwoicie smaczne!
Subskrybuj:
Posty (Atom)